Placing First Settlement Bug



  • I can play single player on my client however, when I attempt to play a multiplayer game, the game turn does not pass or show the other players that I've places my initial settlement or road. This results in me having to drop out of the game entirely. This has happened 5/5 times. After placing my first road there is a loading symbol in the lower right of the screen and any attempt to refresh is futile. I am playing on Steam.


  • administrators

    @Milkyhog Thanks for your report, it would be great if you could share some info on the system you are playing on. OS, RAM, GPU, CPU.

    It would be also help full for us to know how you are connected to the internet (cable or wifi)



  • OS Name Microsoft Windows 10 Pro
    Version 10.0.15063 Build 15063
    OS Manufacturer Microsoft Corporation
    System Name ZOMBIE-COAST
    System Type x64-based PC
    Processor AMD Phenom(tm) 9850 Quad-Core Processor, 2500 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 1101, 11/20/2012
    SMBIOS Version 2.5
    Embedded Controller Version 255.255
    BIOS Mode Legacy
    BaseBoard Manufacturer ASUSTeK Computer INC.
    Installed Physical Memory (RAM) 6.00 GB
    Total Physical Memory 6.00 GB
    Available Physical Memory 3.65 GB
    Total Virtual Memory 12.0 GB
    Available Virtual Memory 8.42 GB
    Page File Space 6.00 GB

    Cable internet, ethernet:
    173.4 Mbps download / 11.9 Mbps upload
    Latency: 20 ms
    Server: Washington, DC



  • & GPU:

    Video Card:
    Driver: AMD Radeon HD 5700 Series
    DirectX Driver Name: aticfx32.dll
    Driver Version: 15.200.1062.1002
    DirectX Driver Version: 8.17.10.1404
    Driver Date: 7 15 2015
    OpenGL Version: 4.5
    Desktop Color Depth: 32 bits per pixel
    Monitor Refresh Rate: 60 Hz
    DirectX Card: AMD Radeon HD 5700 Series
    VendorID: 0x1002
    DeviceID: 0x68b8
    Revision Not Detected
    Number of Monitors: 1
    Number of Logical Video Cards: 1
    No SLI or Crossfire Detected
    Primary Display Resolution: 1680 x 1050
    Desktop Resolution: 1680 x 1050
    Primary Display Size: 18.62" x 11.65" (21.93" diag)
    47.3cm x 29.6cm (55.7cm diag)
    Primary Bus Type Not Detected
    Primary VRAM: 1024 MB
    Supported MSAA Modes: 2x 4x 8x



  • Just as a general update for anyone experiencing this issue. It appears as though this only occurs (to me) when I was trying to play the Multiplayer with the "Scroll-Bought" Game. I have not experienced this since I purchased the game with gold. Could be coincidence but I thought it worth mentioning.


Log in to reply